Podcast om at være forældre

Laila Dahl, leder af Specialrådgivning om Epilepsi

01.02.2024

Hvad gør man, når man skal berolige sit barn med epilepsi, når man selv er i panik og fyldt med spørgsmål? 76.000 lever med epilepsi i Danmark. Det er ikke altid let - heller ikke som forælder. Derfor har Specialrådgivning om Epilepsi, Filadelfia og Professionshøjskolen Absalon udgivet tre nye podcastepisoder i podcasten Kortsluttet - ung med epilepsi. De tre nye afsnit handler om at være forældre til et barn med epilepsi. 

Hør podcast her Afsnit 7,8,9 fortæller forældrenes historier.

I de nye episoder fortæller forældrene om tanker, følelser og det forløb, de har haft i forbindelse med, at deres barn fik konstateret epilepsi. Vi møder fx Maria - mor til Camilla, som fik sit første anfald som 14-årig, men ikke mærkede noget til sygdommen igen, før hun var 19 år. I den periode troede Camilla ikke rigtig på, at hun havde epilepsi og tog derfor ikke medicinen til stor forskrækkelse for forældren. Først da det andet anfald dukkede op under en bilkørsel, gik det op for Camilla, hvor alvorligt det er. 

- Der var mange følelser på spil, da vi samlede forældre til børn med epilepsi. Mange ord kom frem, som ikke tidligere var blevet sagt højt. Det blev tydeligt, at der var et stort behov for at spejle sig i andre på den rejse, det er at blive forældre til et barn med en kronisk sygdom, fortæller Laila Dahl, leder af Specialrådgivning om Epilepsi. 

- Ingen forældre forestiller sig, at deres barn får en kronisk sygdom. Det kan være en svær tid, når barnet får diagnosen og forældre kan opleve, at det er ensomt. Vi udgiver de nye podcasts for at give forældrene mulighed for at høre andre forældres erfaringer og for at sætte fokus på, hvordan bevidst eller ubevidst ændre familiens hverdag, når livet pludselig kommer i vejen. Vi håberr, at andre forældre kan bruge de erfaringer i podcasten - og måske derfor tør opsøge sparring, når de står med de svære problemstillinger. 

Podcasten er en del af et to-årigt forskningsprojekt: Et godt ungdomsliv med epilepsi, som er støttet af Helsefonden.