Whistleblowerordning

Whistleblowerordningen er indført  december 2021, som følge af et EU-direktiv, der blandt andet kræver, at alle arbejdsgivere med 50 eller flere ansatte samt offentlige myndigheder, skal etablere en whistleblowerordning.

Filadelfia har internt udarbejdet en politik for anvendelse af whistleblowerordning og en retningslinje for anvendelse af whistleblowerordning.  

Filadelfia har udpeget advokatfirmaet Bech-Bruun som ekstern administrator af vores whistleblowerordning. Indberetninger sker elektronisk via en webportal Safetowhistle.

Link til whistleblowerordning findes her: WhistleB, Whistleblowing Centre

Advokatfirmaet foretager en screening, for at se om indberetningen falder inden for lovens rammer, hvis den gør sendes sagen til Filadelfias whistleblowerenhed.

Whistleblowerenheden på Filadelfia består af teamleder for HR og den juridiske funktion, og det er den enhed, der vurderer de enkelte henvendelser.

Hvem kan indberette: Enhver (nuværende, kommende eller tidligere) ansat på Filadelfia, praktikanter, frivillige, eksterne samarbejdspartnere og private leverandører kan lave en indberetning. 

Hvad kan whistleblowerordningen bruges til: Whistleblowerordningen er et supplement til den direkte og daglige tillidsbaserede dialog og samarbejde mellem medarbejdere og ledelse.

Hvad kan whistleblowerordningen ikke bruges til: Indberetninger om dit eget ansættelsesforhold falder som udgangspunkt uden for ordningen, med mindre det omfatter en alvorlig lovovertrædelse eller øvrige alvorlige forhold, fx grov chikane.

Hvilke overtrædelser kan indberettes

Udgangspunktet er at afdækningen skal være i offentlighedens interesse – eks. visse overtrædelser af EU-retten og alvorlige lovovertrædelser samt alvorlige forhold i øvrigt

  • Overtrædelse af EU-retten, fx offentligt udbud og reglerne om folkesundhed.
  • Alvorlige lovovertrædelser og øvrige alvorlige forhold, som fx oplysninger om strafbare forhold, overtrædelse af tavshedspligten, misbrug af økonomiske midler, tyveri, svig, underslæb, bedrageri og bestikkelse mv.
  • Grove eller gentagne overtrædelser af lovgivningen, herunder fx lovgivning om magtanvendelse, forvaltningsloven, databeskyttelseslovgivningen, offentlighedsloven el.lign.
  • Grove eller gentagne overtrædelser af forvaltningsretlige principper, fx undersøgelsesprincippet, krav om saglighed, magtfordrejningsgrundsætningen og proportionalitet el.lign.
  • Grove eller gentagne overtrædelser af væsentlige interne retningslinjer om fx tjenesterejser, gaver, regnskabsaflæggelse mv.
  • Grove personrelaterede konflikter på arbejdspladsen, fx i form af seksuel chikane eller anden grov chikane.

Kan du være anonym: Ja. Du vælger selv, om du vil være anonym eller om du vil opgive dit navn og kontaktoplysninger. Selv om du er anonym, kan du følge sagen gennem Safetowhistle. 

 

Tavshedspligt og beskyttelse: Bech-Bruun er som ekstern administrator sammen med Filadelfias whistleblowerenhed samt de personer, som måtte blive inddraget i forbindelse med undersøgelser af indberetningen, foruden tavshedspligt på andet grundlag, underlagt en særlig lovbestemt tavshedspligt med hensyn til de oplysninger, der er eller har været til genstand for behandling i whistleblowerordningen. Ligesom en whistleblower er omfattet af en særlig beskyttelse.

 

Yderligere oplysninger: Kontakt advokat Morten Ulrich, Bech-Bruun, på +45 7227 3468, hvis du har spørgsmål til whistleblowerordningen.

 

Hvis du vil klage over behandlingen af personoplysninger, skal du kontakte Datatilsynet, Borgergade 28, 5., 1300 København, dt@datatilsynet.dk.

 

Hvis du ikke føler dig tryg ved at benytte Filadelfias whistleblowerordning, eller af andre grunde hellere vil benytte en ekstern whistleblowerordning, har du mulighed for at benytte Datatilsynets eksterne whistleblowerordning, hvor det er muligt at foretage skriftlige og mundtlige indberetninger. Datatilsynets whistleblowerordning kan tilgås via Datatilsynets hjemmeside.