Hospitalsklovne gør dagene lidt sjovere

Hospitalsklovnene Zippo og Vida

Dage med festligt besøg

At være på hospital kan godt være alt andet end sjovt. Alligevel er mandagen og torsdagen på Epilepsihospitalet Filadelfia - Børn med epilepsi (Neuropædiatrisk Afdeling) altid lidt sjovere end alle andre dage, for her får de nemlig besøg af hospitalsklovnene. Sally og Vida er her om mandagen. Zippo og Plys er her torsdag formiddag..

Hospitalsklovnene arbejder tæt sammen med personalet på Filadelfia, hvor der er mest brug for dem. Der er ikke besøg, der er ens. Når Zippo, Plys, Sally og Vida er på Filadelfia,  er de her, dër og alle vegne for at være med til at fjerne noget af den fokus der er på hospital, medicin og sygdom.

Et tiltrængt pusterum for patienter og pårørende

Hospitalsklovnene er med til at give et tiltrængt pusterum, når følelser som angst, vrede, sorg, stress og hjemve opstår hos vores patienter eller deres pårørende. De er med til at løsne op i situationer, der også godt kan være ubehagelige.

Ingen indstuderede numre, her improviseres alt

Som hospitalsklovne er Zippo, Plys. Sally og Vida nærmest verdensmestre i at improvisere. Til forskel fra de klovne, vi normalt møder i cirkus er det ikke et show, der på forhånd er indstuderet til mindste detalje. Her handler det om at kunne "gribe situationen i luften" og få dagligdagen i afdelingen til at køre lidt nemmere, end ellers.

Kun få slipper igennem nåleøjet

At blive hospitalsklovn kræver sin mand. Fra at være 100 kandidater er der i år optaget 8 til hospitalsklovnsuddannelse. For de 8 kandidater der kommer med vidt forskellig baggrund - skuespillere, sangere, sygeplejerske, musikpædagoger- venter der nu 1 ½ års uddannelse.

Epilepsihospitalet Filadelfia har arbejdet tæt sammen med Danske Hospitalsklovne siden marts 2015.

Patch Adams - verdens første hospitalsklovn

For mere end 40 år siden startede Patch Adam sit arbejde med at tilføre behandlingen af patienter en ny dimension gennem sin helt egen ”medicin” ved at tale, grine og lave sjov. Patch - eller Hunter, som han rigtig hedder - havde allerede under sit medicinstudie utroligt svært ved at tilpasse sig den upersonlige tilgang læger havde til patienterne, og han startede derfor sit eget lille oprør.

Patch Adams kamp for et ændret syn på patienter og behandling får helt nyt liv, da han i 1971 etablerer Gesundheit Institute. Patch Adams kamp under medicinstudiet og etableringen af Gesundheit Institute er helt fantastisk beskrevet i filmatiseringen Patch Adams med skuespilleren Robert Williams i hovedrollen som Patch.

Danske Hospitalsklovne

Danske Hospitalsklovne er en landsdækkende forening, der blev etableret i 2003. Klovneforeningens fornemste opgave er at sprede glæde blandt børn på danske hospitaler. Der arbejdes ud fra en grundidé om, at humor, latter og smil fremmer helbredelse.

Danske Hospitalsklovne er afhængig af donationer fra privatpersoner, fonde og sponsorer. Støt Danske Hospitalsklovne, og du er med til at give syge børn og unge uforglemmelige øjeblikke, selv når det gør allermest ondt. Ved at støtte foreningens arbejde er du med til at forvandle hospitalsstuer til rum fuld af leg, smil og fantasi.