Det klinger af fællesskab

Pernille Højsmark og Linda Vilhelmsen

18.12.2017

Koret og STOPMP-holdet fra Rehabliterings- og Udviklingscentret, RUF, optræder med sang og musik til RUF's store juletræsfest tirsdag og igen til julekoncert i kirken fredag den 22. december. Bag musikken ligger mange timers træning.

- Det handler om udvikling af den kognitive opmærksomhed. Vi træner sprog, rytme og forståelse for instruktioner. Det sidder samme sted i hjernen, forklarer korleder og souschef i RUF, Linda Vilhelmsen.

- Vi træner hele hjernen med musikken. Det sker trin for trin. Når man kan tromme, så er næste trin at kunne snakke samtidigt, så det sker automatisk. Hænderne skal bruges på kryds og tværs, det kræver koordination og koncentration at holde rytmen. Deltagerne indordner sig under et fællesskab. Rammerne er sat, så de kan være i det. 

Der er 20 sangere i koret, og 8-10 deltagere i STOMP. Unge og voksne med erhvervet hjerneskade, epilepsi, udviklingshæmning og autisme. Undervisningen i kor giver plads til alle på den time, som det varer. Pernille Højsgaard stiller sig frem og synger fint. Alle klapper og hun tager imod bifaldet. 

Linda Vilhelmsen forklarer, at det har været en lang proces. 

- Det kræver mod at stille sig frem. Det turde Pernille ikke i starten, og slet ikke at synge solo. Men nu har hun selvtillid og kan præsentere sangen og sig selv. 

Alle deltagerne får lov at vælge et stykke musik. Beatles og årstidssange er favoritter. Nogle siger lyde på de rigtige tidspunkter og er dermed inkluderet i fællesskabet om musikken og sangen.