Fra 58 til 8 epileptiske anfald

Thomas og Britta Lund sammen med Marie

29.05.2017

Maries forældre lært at lave maden af sygeplejersker og diætisker på Filadelfia i Dianalund.

- Vi er meget glade for resultatet. Vi oplevede, at de mange epileptiske anfald satte Maries udvikling tilbage. Hun havde lært at vende sig på maven og tage fat i legetøj. Det kunne hun bare ikke mere. Men nu kan hun trille i hele huset, have øjenkontakt, pludre og hun er interesseret i sine omgivelser, fortæller forældrene Thomas og Britta Lund fra Lemvig.

Det er lidt bøvlet at lave maden. Den skal vejes meget nøjagtigt af. Det er mere tidskrævende. Det er også vigtigt, at andre ikke giver Marie mad. Det måtte vi lige forklare familie og venner, siger Thomas og Britta Lund. 

Jo yngre, jo mere effekt

Maden består af 60-90 % fedt som energi. Resten er fordelt på protein og kulhydrater alt efter patientens behov. På Filadelfia har mellem 50-75 aktive patienter af gangen fordelt på fire forskellige diæt-typer. 

- Vores erfaring viser, at jo yngre patienterne er, jo bedre effekt har diæten på de epileptiske anfald. Men patientene bliver også mere vågne, opmærksomme og så sover de fleste bedre, forklarer overlæge Birgit Jepsen fra Filadelfia. 

Diæt-teamet følger med i den internationale udvikling og går også gerne selv i gang med nye tiltag, der kan udvikle og forbedre diætbehandlingen. 

- Mange af de meget restriktive principper er lempet, hvilket har gjort, at vi er et af de første lande, hvor manglende vækst ikke er en almindelig bivirkning til diæten, forklarer Birgit Jepsen.

Diæt-teamet består af læger, ambulatorie-sygeplejersker, diætister og sengeafsnittets personale.