Sygeplejesymposium i fuld gang

Barbara Voltelen

08.11.2019

Barbara Voltelen har en ph.d. i familiesygepleje. Nu forsker hun og er samtidig lektor på University college Lillebælt. Med det i baggagen fortalte hun om familiefokuseret sygepleje til de fremmødte til det 9. sygeplejesymposium på Filadelfia.

- Det er jo ikke kun patienten, som bliver ramt ved sygdom. Det påvirker hele familien. De belastes fx med stress og dårligere livskvalitet. Husk at lytte. Også til familiemedlemmerne, lød det fra Barbara Voltelen.

- Vi kan blive meget bedre til at møde de familier, som fylder meget. De er frustreret. Og de oplever, at sundhedsmedarbejderne vender dem ryggen. De magter dem ikke, sagde Barbara Voltelen. 

- Vær tilpas forstyrrende i kommunikationen. Samtale lindrer. Sygeplejersker skal facilitere forandringsprocesser, men ikke løse familiernes problemer, sagde hun. 

Ifølge Barbara Voltelen mener 70 % af sygeplejerskerne selv, at de forstår patienterne og familierne. 30 % af patienter og familierne oplever, at sundhedspersonalet forstår dem. 

- Lyt til patienter og familier. Vi har to ører og en mund, sagde Barara Voltelen, som var dagens første oplægsholder. 

Sygeplejerske Karin Bundgaard og socialrådgiver Helle Gates fra Kolding Sygehus holder senere i dag oplæg om dokumentation ved familiefokuseret sygepleje. Mens Filadelfias egne medarbejdere Trine Moos, Annette Bruhn og Anne Højte Hansen fortæller om familiefokuseret sygepleje i praksis. 

90 deltager ved årets sygeplejesymposium.