Ny forskning om kirurgi

Louise Stauning og Sandor Beneczky

10.01.2018

Psykologfaglig leder Louise Stauning og professor Sandor Beniczky fra Filadelfia er to af skribenterne bag ny videnskabelig artikel publiceret i 'Epilepsy and Behavior' Artiklen sammenligner to kirurgiske indgreb. Det mindste har det bedste resultat. 

Gennem en årrække er to patientgrupper sammenlignet. En gruppe har fået fjernet amygdala og hippocampus ved et kirurgisk indgreb. Den anden gruppe har fået fjernet større dele af tindingelappen. Forskningen viser, at der ikke findes forskelle på, hvor mange der blev fri for anfald efter den kirurgiske operation. Men umiddelbart havde gruppen med det mindste indgreb bevaret bedre sproglig hukommelse. Altså den gruppe hvor man alene havde fjernet amygdala og hippocampus viste det bedste resultat. 

Indsamlingen af data begyndte for tre år siden med Mette Thrane Foged fra Rigshospitalet i spidsen for arbejdet. 

- Jeg har været med til benarbejdet, hvor jeg har trevlet journaler igennem for data. Det har været meget lærerigt, fortæller Louise Stauning. 

- Det netop er rigtig godt, at psykologerne på Filadelfia nu er med i forskningsarbejdet, slår professor Sandor Beniczky fast. 

Artiklen bidrager til en årelang diskussion af fordele og ulemper ved mere eller mindre selektiv epilepsikirurgi, der har opnået fornyet interesse grundet udviklingen af operationsteknikker som fx laserteknologi. 

Artiklen beskriver på baggrund af historiske data fra patienter opereret for en særlig slags tindingelapsepilepsi på Rigshospitalet i perioden 1995-2009. .

Mette Thrane Foged fra Rigshospitalet er hovedskribent på artiklen. Desuden medvirker Kirsten Vinter, Olaf B. Paulson, Flemming Find Madsen, Lars H Pinborg fra Rigshospitalet, Troels W. Kjær, Sjællands Universitetshospital og Brice Ozenne fra Københavns Universitet.