50-års jubilæum på Filadelfia

Bent Gaardbo

08.09.2017

En Gammel Dansk med kollegaer på Museet og en snak med adm. direktør Jens-Otto S. Jeppesen. Sådan fejrer Bent Gaardbo sit jubilæum. Stille og roligt - sådan som hverdagene også går på det lille museum på Filadelfia, hvor Bent har arbejdet som frivillig siden 1994.

Lang tid før da begyndte Bent Gaardbo som kontorelev på Filadelfia. Det var her, han blev lun på en sygehjælper. De to blev gift, mens Gaardbo endnu var elev. Det var ilde set. Gaardbo blev indkaldt til samtale. Men trods alt blev det sagt, at hvis de to søgte en af Filadelfias lejligheder, så fik de den nok. Det gjorde de så også. Siden blev Gaardbo også uddannet som diakon. 

Ansat i 1967

Gaardbo blev ansat 8. september 1967 og arbejdede i mange år på Centraldepotet med ind- og udlevering.

- Jeg har altid godt kunnet lide, at man taler pænt til hinanden på Filadelfia. Man opfører sig også pænt overfor patienterne. Det gjorde man dengang - og det gør man stadigvæk, fortæller Bent Gaardbo.

Og jo gennem de mange år har han da også tænkt, at nu skulle han stoppe.

- Det er bare aldrig blevet til noget, smiler han lunt. Han har dog også været bosat i Nigeria, hvor han arbejdede indenfor hospitalsvæsenet. Da han ville tilbage igen efter en kort periode i Danmark, kunnne han ikke få indrejsetilladelse.

- Jeg havde vist været lidt for åbenmundet om forholdene i pressen, forklarer han.

 

Det ældste er mest interessant 

I dag arbejder Gaardbo som frivillig på Filadelfia. Han møder tre til fire gange om ugen. Fast hver fredag mødes de fem frivillige i museet og fordeler den kommende uges arbejde. Hvem tager hvilke rundvisninger og andre praktiske ting. Bent Gaardbo har lige givet sig i kast med en ny stor opgave. Han oversætter grundlæggeren af Filadelfia Dr. Sells korrespondance til almindeligt dansk.

- Det er Dr. Sells brev til bestyrelsen, rykkerskrivelser og andre ting. Dr. Sell var en flittig skribent, forklarer Gaardbo. Han interesserer sig mest for de helt gamle ting. Den nye historie er nemlig beskrevet mange steder.

Frihedskæmpere gemt væk

På et tidspunkt går samtalen hen på 1. verdenskrig. Det var trange forhold, fortæller de gamle dokumenter. Plejepengene blev sat op. I de gamle journaler fra 2. verdenskrig bemærker Gaardbo, at der var flere patienter indlagt med selvopfundne diagnoser. Det var frihedskæmpere, som på den måde blev puttet af vejen ude på landet i Dianalund. 

Jo, Gaardbo er stadig god for en veloplagt fortælling om Filadelfia - dengang som nu.